Top Stories
Despre MogNews
   MogNews este un agregator de stiri aparute in ziarele din Romania. Stirile sunt impartite automat in clustere, pe baza unui algoritm ce calculeaza gradul de asemanare dintre doua sau mai multe articole. Pe baza unui algoritm asemanator stirile sunt impartite automat in diferite categorii (Economie, Politica etc.).

   La momentul de fata MogNews include aproximativ 30 de surse (cotidiene si saptamanale, cu aparitii locale sau nationale). Vezi aici pentru o lista a surselor. Stirile sunt updatate de mai multe ori pe zi.

   In spatele MogNews se afla cod scris in limbajul Python si am folosit Django ca web framework (mai precis, pentru a afisa stirile parsate si categorizate intr-o pagina web). Oricat ar parea de ciudat, mare parte din core-ul engine-ului de parsare-clustering-categorizare pe care l-am scris acum 3 ani (primavara-vara 2004) este inca prezent in versiunea aceasta a MogNews, cu evidentele imbunatatiri ale stilului codului :). Am spus "ciudat" pentru ca la inceput MogNews rula ca o aplicatie desktop, scrisa in Tkinter, pe masini Windows '98. Abia mai tarziu mi-am dat seama ca fara mari batai de cap as putea publica stirile/clusterele intr-o pagina web, si asa s-a nascut prima versiune a MogNews. Din punct de vedere al design-ului vechea versiune nu difera mai deloc de cea noua, dar din punct de vedere tehnic era un pic mai "rudimentara", in sensul ca foloseam direct mod_python pentru a genera paginile web. Nu foloseam nici o baza de date pentru stocare, ci doar fisiere text, dar incepand cu aceasta versiune am decis sa folosesc MySql pentru salvarea articolelor. In continuare indexul cuvintelor este pastrat in mai multe fisiere text.

   Pe langa faptul ca in dreptul fiecarui articol este afisat numele sursei, extrasele din articole au o lungime maxima de 300 de caractere si exista link-uri directe catre articolele originale. Nu sunt avocat, dar cred ca acestea sunt conditii suficiente pentru a spune ca MogNews se foloseste de surse intr-un mod "fair". Totusi, daca sunteti reprezentantul unuia dintre ziarele ale caror articole apar pe acest site si nu sunteti de acord cu acest lucru, atunci nu trebuie decat sa ma contactati si in cel mai scurt timp posibil voi face astfel incat articolele incriminate sa nu mai apara in MogNews (vezi sectiunea contact pentru adresa de email).

   Puteti folosi feed-ul RSS pentru principalele articole ale zilei, pentru un anumit sir de cautare (de exemplu pentru basescu, tariceanu sau chiar basescu tariceanu) fie pentru o anumita categorie, cum ar Economie sau Politica. Cat mai curand posibil voi incerca sa adaug si posibilitatea de a primi "news alerts" prin email, e doar o chestiune de gasire a timpului liber pentru implementare.

   Pentru cei care ma voi intreba, le raspund inca de pe acum: "da, am scris MogNews cu Google News in minte, si stiu ca nu am fost prea original la intocmirea design-ului :) ".