Strazi cu piatra cubica din Romania

Despre acest proiect

   Aici puteți găsi puse pe hartă străzile din România care mai sunt încă pavate cu piatră cubică. N-am lucrat la acest proiect doar pentru a le sugera șoferilor pe unde să nu o ia cu mașina, ci plecând de la faptul că la un moment dat mi-am dat seama ca străzile pavate cu piatră cubică de la noi devin din ce în ce mai puține și mi-am zis să le marchez undeva (pe o hartă) până nu vor dispărea cu totul.

   Ca așa zisă metodologie de lucru, am luat in calcul doar străzile pe care circulă efectiv mașini, deci am exclus "pietonalele" pavate cu piatră cubică care au început să apară in ultimii ani în destule orașe din România. Am exclus deasemenea și străzile pavate cu piatră sau bolovani de râu, deși ar fi interesant în sine de studiat și orașele de la noi care încă mai au astfel de străzi. Există o asemenea străduță care a supraviețuit cu pavaj de piatră de râu în chiar centrul Bucureștiului.

   În timpul documentației inițiale pentru proiect mi-am dat seama că problema pietrei cubice din orașele noastre a fost prezentă destul de des în presa ultimilor ani de la noi, de aceea m-am decis să salvez articolele care au discutat despre asta. Există implementat și un mic mecanism de căutare și filtrare, și e destul de interesant când se face filtrarea după un anumit oraș și poți urmări evoluția în presă a unui întreg scandal, de la anunțul inițial de licitație, la lucrările în sine care de multe ori generează nemulțumiri, terminând în unele cazuri cu vizite la DNA și arestări.

   Mai există implementată și o pagină de statistici, unde se poate urmări mai detaliat ce, unde și cât a mai rămas din piatra cubică de la noi, cu o prezentare detaliată pe județe și orașe, precum și trimiteri către articolele din presă acolo unde este cazul. Sunt și câteva date legate de calitatea drumurilor pavate cu piatră cubică, date destul de subiective, de altfel.

Mihai Turcu, programator